UCARD100

Як телеметричний комплекс UNET підвищив якість діагностики ССЗ у Херсоні

Як застосування телеметрії від Компанії «ЮТАС» на базі ОТЦЕМД та МК у Херсоні підвищило якість діагностики та скоротило час госпіталізації пацієнтів з серцево-судинними захворюваннями (ССЗ).

Проблематика

Серцево-судинні захворювання (ССЗ) залишаються основною причиною смертності у всьому світі, в тому числі в Україні.

Херсонська область , на жаль, — не виняток. Адже виклики з приводу ССЗ тут щорічно складають 30–35% від усіх викликів бригад обласної екстреної медичної допомоги. А через недостатню кількість лікарів, на такі виклики часто виїжджають фельдшерські бригади. Тобто, медпрацівники, які першими контактують із пацієнтом, зазвичай не мають достатнього досвіду для правильної інтерпретації ЕКГ.

unet
unet

Тож у фельдшерів з’являється необхідність проконсультуватися з лікарем-кардіологом віддалено. Телеметричний комплекс UNET від Компанії «ЮТАС» розроблено саме для таких випадків та для системного рішення проблеми.

Але, до 2016 року електрокардіографів з телеметричним модулем на оснащенні бригад швидкої допомоги в Херсонській області не було. А висококваліфікований медперсонал, отримував малоінформативні фотографії кардіограм, відправлені, наприклад, через звичайні месенджери. Тобто ці кардіограми були не діагностичної якості.

Рішення

В 2016 року в КНП «ОТЦЕМД та МК» ХОР впровадили програмно-апаратний телеметричний комплекс UNET, що складається з Центральної станції та електрокардіографів ЮКАРД 100 з телеметричним модулем, яким поступово постійно дооснащуються бригади екстреної медичної допомоги.

Метою проєкту стало покращення рівня діагностики серцевої патології, надання якісної екстреної медичної допомоги пацієнтам на догоспітальному етапі та вирішення питання щодо необхідності госпіталізації до високоспеціалізованого опорного закладу охорони здоров’я.

Співробітники Обласного територіального центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф м. Херсон за роботою з центральною станцією UNET Співробітники Обласного територіального центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф м. Херсон за роботою з центральною станцією UNET.

Також в іншому медичному закладі — обласному «Центрі серця» КНП «ХМКЛ ім. О.С. Лучанського» у Херсоні, для оптимізації маршрутизації пацієнтів з гострими коронарними синдромами, спеціалісти Компанії «ЮТАС» встановили і налаштували термінал тієї ж телеметричної мережі. Таким чином, у лікарів в кардіологічному центрі з’явився доступ до біоелектричних даних ЕКГ пацієнта ще до його госпіталізації. Це дало їм додатковий час, аби підготувати все необхідне для надання медичної допомоги згідно з попереднім заключенням.

unet

Особливості проєкту

Важливий етап у кожному телеметричному проєкті — захист даних. Захист персональних біоелектричних медичних даних регулюється Законодавством України, а крім того, надійність доступу до такого типу інформації — на першому місці в телеметричних системах з етичних причин.

Шлях даних в кожному проєкті визнається індивідуально. Тож було вирішено зберігати показники у базі ОТЦЕМД та МК в зашифрованому вигляді, без вільного доступу до них. До терміналу станції UNET в кардіоцентрі ХМКЛ ім. О.С. Лучанського служба підтримки провела єдиний канал передачі даних в зашифрованому форматі. Облікові записи захищені двофакторною аутентификацією, отже що до кардіограм доступ отримують лише уповноважені лікарі-кардіологи.

Складність, з якою зіштовхнулись інженери Компанії «ЮТАС» — вірусні та хакерські атаки на базу даних. З перших днів після запуску кардіологічного діагностичного комплексу UNET з’явилися цілеспрямовані «атаки» по базі. А так як станція, в тому числі, підключена до мережі Інтернет, атаки відбувалися по цьому каналу. На піках активності зловмисники «штурмували» базу до 30 разів на добу, що вкрай заважало роботі лікарів-консультантів.

Лікар-консультант Обласного територіального центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф м. Херсон за роботою з центральною станцією UNET.Лікар-консультант Обласного територіального центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф м. Херсон за роботою з центральною станцією UNET.

Для вирішення проблеми інженери і системні адміністратори Компанії «ЮТАС» максимально ускладнили можливість внесення змін у програмні параметри телеметричного центру. Додатково станцію захистили антивірусними рішеннями і мережевим екраном («фаєрволом»). Крім того, інженери посилили захист й самої внутрішньої мережі медзакладу.

Також служба підтримки Компанії «ЮТАС» провела з працівниками діагностичного центру навчальні тренінги з базової цифрової безпеки. Після посилення комплексу, хакерські атаки припинилися, так і не досягнувши мети: жоден файл особистих даних не був викрадений або пошкоджений.

Результати і актуальна ситуація

Чамлай Іннеса МиколаевнаЧамлай Іннеса Миколаевна, заступник директора ОТЦЕМД та МК ХОР. З 2015 року просуває проєкт телеметрії в Херсоні та усій області. Завдяки її зусиллям була запущена перша телеметрична система у Херсоні.

Як і в інших регіонах України, де працюють комплекси, UNET вирішив дві важливі задачі:

  • Забезпечив цілодобову висококваліфіковану кардіологічну діагностику на догоспітальному етапі, незалежно від місця звернення хворого за допомогою та типу бригади екстреної медичної допомоги, що виїжджає на екстрений виклик.
  • Створив ефективну систему ранньої діагностики та профілактики ССЗ, особливо при гострому коронарному синдромі та важких видах аритмій.

З 2016 року компанія «ЮТАС» поставила в Херсонську область понад 50 електрокардіографів, а восени 2020 року кількість апаратів ЮКАРД 100 перевищило сотню апаратів. Повнофункціональними електрокардіографами з телеметричним модулем тепер оснащені практично усі найбільш віддалені підстанції швидкої допомоги Херсонської області.

Кількість кардіографів ЮКАРД 100, які підключені до телеметричного кардіологічного комплексу UNETКількість кардіографів ЮКАРД 100, які підключені до телеметричного кардіологічного комплексу UNET

Отже, на теперешній час телеметричний комплекс UNET в Херсонській області вже декілька років працює як ефективна комунікативна система одночасної передачі біо-телеметричних сигналів пацієнтів з електрокардіографів бригад Е(Ш)МД до консультативно-телеметричного центру КНП «ОТЦЕМД та МК» ХОР та до обласного центру серця КНП «ХМКЛ ім О.С. Лучанського».

Співробітники Обласного територіального центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф м. Херсон за роботою з центральною станцією UNET.Співробітники Обласного територіального центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф м. Херсон за роботою з центральною станцією UNET.

Що кажуть про роботу комплексу UNET працівники Обласного територіального центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф:

unet
Георгій Георгійович Мороз
Керівник автоматизованої системи управління
КНП «ОТЦЕМД та МК» ХОР

“У Херсонській області відмічається зростання кількості викликів та виїздів до хворих з ГКС. Так у 2017 році таких викликів було 50 093. У 2019 році  — вже 64 847. За час роботи комплексу у Херсонській області, мережею електрокардіографів у бригадах екстреної медичної допомоги, було знято та передано до телеметричного центру 7500 електрокардіограм пацієнтів з невідкладними станами. Усі фельдшерські бригади отримали консультації та заключення лікаря-консультанта. Це призвело до покращення діагностики та скорочення часу госпіталізації Обласного центру Серця в ХМКЛ ім. О.С. Лучанського або в центральні районні лікарні в залежності від перебігу гострого коронарного синдрому”.


unet
Миколa Кутюк
Медичний директор
ОТЦЕМД та МК ХОР

“В Херсоні та Херсонській області відзначається зростання ефективності діагностування бригадами Е(Ш)МД гострого коронарного синдрому та важких форм порушень серцевого ритму за допомогою кардіографів ЮКАРД 100 та телеметричних засобів передачі електрокардіограм пацієнтів, це дозволяє наблизити кваліфіковану екстрену медичну допомогу до вкрай вразливих верств – сільського населення віддалених районів Херсонської області. У багатьох Центрах екстреної медичної допомоги в Україні відсутні лікарі на бригадах Е(Ш)МД, є тільки фельдшери, а завдяки телеметричним ЮКАРД 100 з кожного, навіть найвіддаленішого села, медичні дані можуть також направлятися до високоспеціалізованих кардіологічних стаціонарів, де лікар-консультант одразу ж може не тільки визначати невідкладний стан, пов’язаний з порушенням серцево-судинної системи, а й надавати висококваліфіковану пораду щодо лікування керівнику бригади Е(Ш)МД, безпосередньо біля пацієнта під час виклику.


utas
Олена Балицька
Завідувачка центральною
оперативною диспетчерською
ОТЦЕМД та МК

“Дооснащення бригад Е(Ш)МД кардіографами з телеметричним модулем передачі біоелектричних даних обґрунтовано логістикою (велика відстань до високоспеціалізованих опорних лікарень), відсутність лікарів на бригадах Е(Ш)МД в районах області. Саме тому віддалені станції Е(Ш)МД з найбільш важким доступом до консультації першими отримали в оснащення кардіографи ЮКАРД 100. Для цих цілей з 2016 року був відкритий та функціонує консультативно-телеметричний центр на базі центральної оперативної диспетчерської. Цілодобово лікар-консультант може не тільки розшифровувати електрокардіограми, а й режимі on-line допомагає бригаді Е(Ш)МД вибрати правильну тактику лікування, визначити оптимальний маршрут пацієнта. Це особливо важливо у так званій «червоній зоні» області, з якої можливо в оптимальний строк доставити пацієнта з ГКС для проведення йому ангіографії та вчасного мініінвазивного оперативного втручання — стентування

 

Тож ми бачимо результати роботи в Херсонської області:
завдяки телеметричному комплексу покращилася якість надання екстреної медичної допомоги, та оптимізувалася маршрутизація пацієнтів з важкими формами порушень серцевого ритму.

 

Наразі телеметричні кардіологічні комплекси UNET працюють по всій Україні, зокрема в Київській, Полтавській, Одеській, Сумській, Закарпатській та інших областях. При цьому, комплекси функціонують не лише на базах станцій швидкої допомоги, але й в амбулаторіях, ЦПМСД, приватних лікарнях і лабораторіях.

 

> Дізнайтеся більше про роботу
Кардіологічного телеметричного комплексу UNET
на нашому сайті <


Як отримати точну наркозну карту, знизивши при цьому навантаження на медперсонал? (ВІДЕО)

Точний запис реакцій пацієнта на процедури та препарати може підвищити його безпеку, а анестезіологу надати реальну картину ходу хірургічного втручання. Адже автоматизовані записи, як свідчать опубліковані звіти, точніші, ніж ручні.¹²³ В автоматизованій анестезіологічній карті в моніторах пацієнта UM 300 фіксуються реальні події в операційній…

error: Content is protected !!